Сепаратистите от размирния англоезичен регион на Камерун, който от години страда

...
Сепаратистите от размирния англоезичен регион на Камерун, който от години страда
Коментари Харесай

Сепаратистите отвлякоха 30 жени в Камерун

Сепаратистите от размирния англоезичен район на Камерун, който от години страда от сражения сред страната и бунтовниците, са отвлекли към 30 дами, които са протестирали против насилието, заяви Агенция Франс Прес.

Агенцията се базира на публични лица.

Бунтовниците, които се борят с държавните сили за отделяне на англоезична област в Западен Камерун, постоянно се сблъскват с обвинявания, че нападат цивилни, за които се счита, че са съучастници на властите в 80-процентово франкофонската страна.

" Над 30 дами бяха грубо измъчвани и отвлечени от тежко въоръжени терористи " в събота в село Кеджом Кеку в Северозападния район, където въоръжените сепаратистки групи постоянно отвличат цивилни, най-много за откуп, оповестиха локални чиновници.

Правителството нормално употребява израза " терористи " по отношение на въоръжените бунтовници от англоговорящото малцинство в най-вече франкофонската страна, които се борят за основаване на самостоятелна татковина, известни като " момчетата от Амба ".

" Около 30 дами бяха отвлечени от сепаратистите в събота сутринта Все още не сме ги разкрили ", съобщи полковник от армията пред Агенция Франс Прес във вторник при изискване за анонимност.

Министерството на териториалната администрация удостовери пред Агенция Франс Прес, че късно във вторник " няма вести за заложниците ".

Предния ден " възрастните " дами са организирали " спокойно шествие в символ на митинг против... незаконните дейности на терористите ", оповестиха локалните управляващи.

Според Центъра за човешки права и народна власт в Африка (CHRDA), неправителствена организация, те показват против " месечните налози в размер на 10 000 CFA франка (17 USD) за мъжете и 5 000 за дамите ", налагани от бунтовниците.

Бунтовниците настояват, че събират налозите, с цел да финансират " военните си старания за самостоятелност ".

Видеоклипът, публикуван в обществените медии, който сякаш демонстрира дамите, лежащи на пода и очевидно уплашени, не можа да бъде без значение тестван от Агенция Франс Прес.

Но CHRDA се базира на клипа в своето изказване, като съобщи, че той е оповестен от " момчетата от Амба ".

В клипа въоръжените мъже споделят, че ще убият дамите, които упрекват в  " съучастничество с военните ", съгласно групата, която осъди вземането на заложници като " безчовечен акт ".

Ожесточените конфликти избухнаха в края на 2016 година, след което бойци, наричащи себе си " момчетата на Амба ", оповестиха самостоятелна страна в Северозападния и Югозападния район, където живее по-голямата част от англоезичното малцинство.

По данни на Международната спешна група (МКГ) спорът е лишил живота на над 6000 души и е принудил повече от един милион души да изоставен домовете си.

Както сепаратистите, по този начин и държавните сили са упреквани в жестокости по време на сраженията.

Въоръжените групи постоянно са упреквани в похищение, ликвидиране или раняване на цивилни, които упрекват в " съдействие " с камерунските управляващи.

Неправителствените организации и Организация на обединените нации упрекват държавното управление, че потиска несъгласието в англоезичните региони, както и че ползва строги ограничения против политическите си съперници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР